Modern


In de jaren 20 van de vorige eeuw kwam Modern op. De term ‘modern’ verwijst naar niet-traditionele ballettechniek. Kenmerkend voor de moderne dans is dat deze een grote verscheidenheid aan technieken kent. Er wordt ook aandacht besteed aan klassieke ballettechieken en dansimprovisatie.
Bij moderne dans kunnen heel gewone alledaagse bewegingen zoals vallen, rennen en springen als dansbeweging of thema worden gebruikt. Het lichaam staat centraal als expressie -communicatie middel.
Er werd in die tijd geëxperimenteerd met techniek en het kunnen van het menselijke lichaam. Zo ontstonden de 3 grote danstechieken in de moderne dans: Limon, Cunningham en Graham. 

Bij de dansopleiding gaat men nog steeds uit van deze technieken.
In de lessen staan deze 3 technieken centraal.
Limon techniek is gebaseerd op ademhaling, fall en recovery.
Het moment van uit balans raken of nog net in balans zijn, suspension en release (een beweging helemaal uitrekken en dan loslaten), het gebruik van zwaartekracht en het eigen lichaam.

Cunningham liet de gangbare codes van de toenmalige beschrijvende dansen los. De choreografie vertelde het verhaal. In Cunningham staan minieme sprongetjes, torso tilts en langzame balanstransities, gevat in verrassende en bedachte ruimtelijke patronen centraal.

Graham gaat uit van het ritme van de ademhaling, het dansen vanuit het centrum van je lichaam. Het aanspannen van de spieren en het ontspannen ervan staat centraal: Contraction en release. Een ander aspect is het contact met de grond.

Donderdag in Hoek van Holland

18.30 – 19.30 12+

Maandag in Delfgauw

17.00 – 18.00 9+
18.00 – 20.00 12+